Pączki z marmoladą lub powidłami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pulchne i delikatne pączki z marmoladą lub powidłami

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na 12 dużych pączków

    Zaczyn

    mleko 200 ml
    drożdże piekarskie 30 g
    cukier 1 łyżka
    mąka 1 łyżka
    Mleko lekko podgrzać do letniej temperatury, wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

    Ciasto właściwe

    żółtka z 3 jaj
    szczypta soli
    masło 60 g
    mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki ( około 450 g )
    rum 2 łyżki
    marmolada lub powidła
    olej 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z marmoladą lub powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Gotowy zaczyn przelać do misy robota kuchennego, dodać wcześniej roztopione i wystudzone masło, wraz z pozostałymi składnikami. Za pomocą haka na średnich obrotach wyrobić gładkie i elastyczne ciasto przez 2-3 minuty. W przypadku wyrabiania ręcznego składniki początkowo wymieszać , następnie na stolnicy oprószonej mąką wyrabiać ciasto przez parę minut.
    Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1-1,5 cm, pierścieniem lub rantem szklanki wykrawać krążki. Stolnicę posypać odrobiną mąki, krążki układać z zachowaniem odstępu, następnie nakryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wyschły. Etap wzrostu ciasta zależny jest od temperatury pomieszczenia. Moje pączki wyrastały przez godzinę, muszą co najmniej podwoić swoją objętość.
    Garnek do smażenia powinien być szeroki. Pączki powinny smażyć się swobodnie pływając na powierzchni, nie dotykając dna garnka. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 175 °C, w przypadku braku termometru, należy sprawdzić na kawałku ciasta lub skórki chleba, jak szybko rumieni się ciasto. Pączki bardzo delikatnie układać na tłuszczu, smażyć z obu stron na rumiano-złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Powidła lub marmoladę przełożyć do szprycy, delikatnie z obu stron nadziać pączki niewielką ilością marmolady. Oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować