Pączki karnawałowe z marcepanem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawsze , gdy smażę pączki z marmoladą to koniecznie muszę upiec pączki z masą marcepanową do ,której mam słabość. Uwielbiam je i zazwyczaj tylko nimi się objadam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na 40 średnich pączków:

    1 kg mąki pszennej
    10 żółtek
    200ml mleka
    150 gram roztopionego masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
    50 ml alkoholu (wódka, rum, spirytus)
    1 łyżeczka octu

    Zaczyn drożdżowy:
    100 gram drożdży
    1 łyżka cukru
    200ml ciepłego mleka

    1 opakowanie 250g masy marcepanowej
    cukier puder do posypania lub lukier
    2 litry dobrego oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Pączki Ciasto

Pączki karnawałowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże 1. Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • żółtka z cukrem 2. Cukier puder miksujemy z żółtkami do białości. Następnie dodajemy roztopione masło.
  • ciasto na pączki 3. Do miski przesiej mąkę (pozostaw trochę do podsypywania ciasta) dodaj wyrośnięty zaczyn, masę z żółtkami, oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto bez grudek.
  • ciasto 4. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Najlepiej wstawić miskę z ciastem do drugiej miski z ciepłą wodą.
  • pączki 5. Ciasto najlepiej podzielić na 4 części, lekko rozwałkować i wycinać kółka za pomocą specjalnego pierścienia lub szklanki.
  • marcepan 6. Na każdym krążku układamy kosteczkę masy marcepanowej, zlepiamy końce i formujemy kulkę.
  • pączki 7. Pączki odkładamy na deskę posypaną mąką i zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia.
  • smażenie pączków 8. Pączki smażymy na gorącym tłuszczu,aż nabiorą złotego koloru z każdej strony (około 3 minuty z każdej strony).
    Ostudzone pączki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Pozostałe białka można zamrozić i użyć w dowolnej chwili aby upiec np. ciast białkowe, lub bezę. Można również zamrozić pojedynczo i użyć do panierki przy kotletach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marcepan Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować