Pączki z lukrem i owocami kandyzowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,mąki i mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłym miejscu,żeby wyrosły.
2.Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3.Do mąki dodajemy utarte jajka,wyrośnięte drożdże,olej,ocet lub spirytus,stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto.Wyrabiamy kilka minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
4.Ciasto wałkujemy i dużą szklanką wykrawamy krążki,na środek nakładamy marmoladę,przykrywamy drugim krążkiem i wycinamy mniejszą szklanką.
5.Pączki układamy na tacy posypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosły.
6.W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki po kilka minut z każdej strony,następnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
7.Białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję smarujemy nim pączki,następnie dekorujemy mieszanką keksową i odstawiamy do zastygnięcia.
Porady
Z przepisu wyszło mi 15 pączków.Jeżeli do ciasta dodamy ocet lub spirytus pączki nie będą chłonęły oleju.Ja dodałam ocet,który jest nie wyczuwalny w pączkach.
Komentarze