Pączki z cytrynówką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne nienasiąkające tłuszczem pączki, do których przygotowania zamiast tradycyjnie spirytusu, użyłam 30% cytrynówki. Idealne na karnawałowy czas, uwielbiane przez całą rodzinę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki + ew. do podsypania
    5 żółtek
    2 całe jajka
    1 szklanka cukru
    100 g drożdży
    6 łyżek cytrynówki 30 procentowej
    2 szklanki ciepłego mleka
    6 łyżek oleju
    1 cukier waniliowy

    ok. 1kg smalcu do smażenia

    marmolada/ dżem/ powidła do nadziewania (u mnie własny dżem śliwkowy)
    cukier puder/ lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki z cytrynówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto prócz oleju i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za luźne podsypujemy ok. 0,5 szklanki mąki i krótko wyrabiamy. Na koniec polewamy ciasto 6 łyżkami oleju i smarujemy je ze wszystkich stron. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie odrywamy po kawałku i formujemy niewielkie kulki. Układamy je na wysmarowany olejem blat żeby się nie przykleiły i mają leżeć pół godziny.
  • 2. W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Pączki wrzucamy na tłuszcz spodami do góry. Smażymy na średnim ogniu aż się zrumienią i urosną.
  • 3. Usmażone pączki wykładamy łychą cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Nadziewamy dowolnym nadzieniem za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Porady

Z podanej ilości wychodzi ok 22-25 pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Jajka Nalewka Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować