Pyszne nienasiąkające tłuszczem pączki, do których przygotowania zamiast tradycyjnie spirytusu, użyłam 30% cytrynówki. Idealne na karnawałowy czas, uwielbiane przez całą rodzinę.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
1 kg mąki + ew. do podsypania
5 żółtek
2 całe jajka
1 szklanka cukru
100 g drożdży
6 łyżek cytrynówki 30 procentowej
2 szklanki ciepłego mleka
6 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
ok. 1kg smalcu do smażenia
marmolada/ dżem/ powidła do nadziewania (u mnie własny dżem śliwkowy)
cukier puder/ lukier
Pączki z cytrynówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto prócz oleju i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za luźne podsypujemy ok. 0,5 szklanki mąki i krótko wyrabiamy. Na koniec polewamy ciasto 6 łyżkami oleju i smarujemy je ze wszystkich stron. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie odrywamy po kawałku i formujemy niewielkie kulki. Układamy je na wysmarowany olejem blat żeby się nie przykleiły i mają leżeć pół godziny.
2.W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz. Pączki wrzucamy na tłuszcz spodami do góry. Smażymy na średnim ogniu aż się zrumienią i urosną.
3.Usmażone pączki wykładamy łychą cedzakową na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Nadziewamy dowolnym nadzieniem za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Komentarze