Pączki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z mlekiem, wodą i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aby drożdże ,,ruszyły” ok. 15 minut. Po tym czasie mąkę, pozostały cukier, roztrzepane jajka i zaczyn wymieszać pod koniec dodać masło. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce aby ciasto podwoiło swoją objętość ok. 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wyciąć szklanką placuszki. Przykryć ściereczką zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Smażyć na rumiano z obu stron. Gdy przestygną nadziewać szprycą cukierniczą lub strzykawką.
2.Przygotowanie:
Mleko zagotować ze śmietaną i cukrami waniliowymi. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dołożyć mąkę. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Gotować chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając do lekkiego zgęstnienia. Ostudzić. Zimnym budyniem nadziewać pączki.
Komentarze