3 szklanki mąki tortowej
3 żółtka
1 1/3 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru pudru
1/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 80 g )
3 łyżki słodkiej śmietanki ( u mnie 30 % )
4 dag świeżych drożdży
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
1 łyżka stołowa octu lub spirytusu (dałam ocet )
Ponadto:
tłuszcz do smażenia ( w przepisie podano 1 kg smalcu- u mnie olej )
cukier puder do obsypania pączków lub lukier
powidła lub marmolada
mąka do podsypywania
Pączki z zaścianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadzić z 1 łyżeczką cukru pudru i 2 łyżeczkami mąki w 4 łyżkach ciepłego mleka. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Rozpuścić margarynę w rondelku i zostawić do ostudzenia.
Mąkę przesiać, wsypać cukier puder, dodać szczyptę soli i otartą skórkę z cytryny. Wlać resztę ciepłego mleka i ciepłą śmietankę oraz wystudzony tłuszcz i ocet. Zamieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Powinno być luźne.Jeśli zajdzie potrzeba podsypać trochę mąki ( ja dodatkowo dodałam ok. 1 łyżki mąki ) ).
Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ( czas wyrastania zależy od temperatury w mieszkaniu ).
2.Gdy ciasto podwoi swą objętość, nabieramy łyżką porcję ciasta i na lekko oprószonej mąką dłoni formujemy mały cienki placuszek, nakładamy na niego powidła lub marmoladę, zlepiamy i kładziemy stroną zlepioną do dołu na posypanej mąką stolnicy, żeby pączki wyrosły.
Wyrośnięte pączki kładziemy na rozgrzany tłuszcz ( temp. ok 175°C ) i smażymy rumieniąc z obu stron.
Wykładamy usmażone na ręcznik papierowy, żeby spłynął z nich nadmiar tłuszczu.
Wystudzone obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Porady
Formowałam pączki o wadze 50 g ( pomagała mi w tym waga kuchenna ). Z porcji ciasta wyszło mi 20 sztuk.
Komentarze