pączki wiedeńskie...

4.5 (155 ocen)

Zróbcie koniecznie są dość łatwe i pyszneeeeee!!!!!! najlpiej zjeśc tego samego dnia co naprawde nie jest trudne do zrobienia...;):)

Składniki:

  • Składniki:
    20 dag mąki
    10 dag masła
    4 jajka
    szklanka wody
    szczypta soli
    1/2 l oleju do smażenia

    lukier:
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    łyżka soku z cytryny
    cukier puder ok 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
  • 2. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem.
  • wiedeńskie 3. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm.
  • 4. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć - ja usunęłam od razu).
    Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule. Gdy ostygną posmarować lukrem
  • 5. lukier:
    śmietanę podgrzać w garnuszku wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder...ucierać na gładka masę jeśli będzie za rzadki dodać więcej cukru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować