Pączki wiedeńskie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
2.Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem.
3.Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm.
4.Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć - ja usunęłam od razu).
Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule. Gdy ostygną posmarować lukrem
5.lukier:
śmietanę podgrzać w garnuszku wlać sok z cytryny i wsypać cukier puder...ucierać na gładka masę jeśli będzie za rzadki dodać więcej cukru
Komentarze