Pączki warkocze

0 (0 ocen)

Dla tych którzy nie lubią nadziewanych pączków.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dkg świeżych drożdży
    250 ml mleka
    12 dkg cukru
    10 dkg masła
    1/2 kieliszka spirytusu
    5 żółtek
    1 łyżeczka esencja waniliowa
    Lukier
    sok z połówki cytryny
    cukier puder
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki letniego mleka pokruszonych drożdży, łyżeczki mąki i cukru zrobić zaczyn drożdżowy. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, spirytus ,esencję waniliową i podrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać zagniatając aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować rulony o grubości około 1 cm i długości około 20 cm.Z rulonów zrobić warkocz.Ułożyć na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia . Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron.Usmażone pączki wyjąć i przełożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.Jeszcze ciepłe warkocze polukrować.
    Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować