Pączki słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: mieszamy ciepłe, ale nie gorące mleko z łyżką cukru i drożdżami, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce (uwaga! bardzo zwiększa objętość). Jajka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zaczyn, od tej pory mieszamy wszystko mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy dobrze się wymiesza dodajemy roztopioną ostudzoną margarynę i łyżkę octu. Wyrabiamy długo, aż będzie jednolite i elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowyjemy na grubość 1 cm, wycinamy krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i zalepiamy, formując przy tym okrągłe pączki. Kładziemy na podsypaną mąką tackę lub ścierkę, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15min do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy w płaskim szerokim garnku partiami na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem octu pod przykryciem z obu stron.
Papryczkę siekamy na plastry pod skosem. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody ze szklanką cukru. Gdy będzie przejrzyste dodajemy papryczki i gotujemy aż staną się szkliste i lekko przezroczyste.
Czekoladę topimy z masłem, smarujemy pączki. Układamy papryczkę.
Komentarze