pączki słodko-pikantne

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zrobiły furorę wśród znajomych

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej + do podsypywania
    200g cukru + 1 szklanka do papryczek
    kostka drożdży świeżych
    500 ml mleka
    5 żółtek
    5 jajek
    szczypta soli
    200g margaryny
    2 łyżki octu
    3 kostki smalcu
    ok. 0,5 l oleju
    marmolada z róży do nadziewania
    5 papryczek chilli żółtych i czerwonych
    3 tabliczki czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła

Pączki słodko-pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: mieszamy ciepłe, ale nie gorące mleko z łyżką cukru i drożdżami, odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce (uwaga! bardzo zwiększa objętość). Jajka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, sól i zaczyn, od tej pory mieszamy wszystko mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy dobrze się wymiesza dodajemy roztopioną ostudzoną margarynę i łyżkę octu. Wyrabiamy długo, aż będzie jednolite i elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowyjemy na grubość 1 cm, wycinamy krążki, na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i zalepiamy, formując przy tym okrągłe pączki. Kładziemy na podsypaną mąką tackę lub ścierkę, przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15min do wyrośnięcia. Po tym czasie smażymy w płaskim szerokim garnku partiami na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem octu pod przykryciem z obu stron.
    Papryczkę siekamy na plastry pod skosem. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody ze szklanką cukru. Gdy będzie przejrzyste dodajemy papryczki i gotujemy aż staną się szkliste i lekko przezroczyste.
    Czekoladę topimy z masłem, smarujemy pączki. Układamy papryczkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy