Pączki mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pączki mojej mamy są wyśmienite.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mąki,1/2 szklanki mleka,80g drożdży,8żółtek,szklanka słodkiej śmietanki,1/2 kostki masła,4łyżki cukru pudru,,szczypta soli,kieliszek spirytusu,skórka otarta z cytryny,konfitury z róży lub wiśni,2 litry smalcu lub oleju i kieliszek spirytusu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży,mleka,łyżki cukru pudru i łyżki mąki robimy zaczyn.Gdy wyrośnie,dodajemy utarte z cukrem pudrem żółtka,podgrzaną śmietanę i mąkę.Do lekko wyrobionych składników dodajemy płynny tłuszcz,spirytus oraz skórkę z cytryny,wyrabiamy ciasto,nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość,łyżką nabieramy porcję ciasta i w dłoni formujemy mały krążek,nakładamy nadzienie,zlepiamy,uformowany pączek układamy miejscem zlepienia ku dołowi na posypanej stolnicy.Gdy pączki lekko wyrosną smażymy je w rozgrzanym smalcu z kieliszkiem spirytusu.Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Nadzienie do pączków musi mieć temperaturę pokojową aby nie zrobił się zakalec w środku pączka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować