Pączki luksusowe z pomarańczowym lukrem

5 (1 ocen)

Pączki są pulchne i rozpływają się w ustach. Przepis zaczęrpnięty z bloga "Moje wypieki", piekłam połowę porcji a mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową. Pączki udały się choć brak termometru i czasem mocniejsza temperatura oleju spowodowały, że niektóre są ciemniejsze a inne jaśniejsze.

Składniki:

  • Ciasto: (na ok. 20 pączków)
    400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630) lub pszennej
    4 żółtka
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    1/4 szkl. cukru
    1 op. cukru z prawdziwą wanilią
    25 g świeżych drożdży
    180 ml letniego mleka
    1 szczypta soli
    1,5 łyżki wódki (można użyć spirytus lub rum)

    1 l oleju do smażenia
    kilka łyżek gęstej konfitury, u mnie z czarnej porzeczki

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka soku z pomarańczy
    skórka z 1/2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Lukier

Pączki luksusowe z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw, drożdże powinny się spienić. Resztę mąki przesiej i dodaj pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiaj mikserem. Na koniec dodaj masło. Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, można dosypać trochę mąki, by uformować je w kulę. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm grubości. Szklaneczką o śr. 6-7 cm wykrawaj kółka, odkładaj na blaszkę. Część kółek nadziałam dżemem i uformowałam kulki. Zostawiamy pączki do ponownego wyrośnięcia, tak na 20 minut.
  • 3. W szerokim rondlu rozgrzej olej, oleju tyle by pączki mogły swobodnie pływać i nie dotykać dna garnka. W tym przypadku dobrze się sprawdza termometr cukierniczy bo optymalna temperatura to 175 st. C. Ja nie mam termometru, więc zmniejszałam i zwiększałam ogień, przez co niektóre pączki są jasniejsze a inne trochę ciemniejsze (szybciej się smażyły). Wszystkie były w środku dobrze usmażone. Pączki wykładaj na ręcnik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Cukier puder utrzyj z sokiem pomarańczowym, dodaj otartą skórkę z pomarańczy i udekoruj ostudzone pączki.

Porady

Zamiast lukru pączki możemy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować