Pączki hiszpańskie

0 (0 ocen)

inaczej gniazdka, zawsze gdy pojawiają się na moim stole znikają w mgnieniu oka

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
    20 dag masła
    0,5 litra wody
    8 jajek
    szczypta soli
    1 litr oleju
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Gniazdka

Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka, dodać do niej masło. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać co chwilę, żeby masło się rozpuściło. Gdy zacznie wrzeć wyłączyć gaz. Do wody z masłem wsypać mąkę wymieszaną ze solą. Energicznym ruchem wymieszać, żeby powstało jednolite ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Mieszając mikserem wbijać do ostudzonego ciasta po jednym jajku. Dobrze połączyć ciasto z jajkami. W oleju rozgrzać olej. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na kawałki papieru dwa kółka z ciasta, które nałożone są na siebie. Na rozgrzany olej wkładać pączki papierem do góry. Po chwili papier sam się odklei i należy go wtedy wyjąć z garnka. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Na końcu polać po wierzchu lukrem. Można dodatkowo posypać cukrowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować