Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlać do garnka, dodać do niej masło. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać co chwilę, żeby masło się rozpuściło. Gdy zacznie wrzeć wyłączyć gaz. Do wody z masłem wsypać mąkę wymieszaną ze solą. Energicznym ruchem wymieszać, żeby powstało jednolite ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Mieszając mikserem wbijać do ostudzonego ciasta po jednym jajku. Dobrze połączyć ciasto z jajkami. W oleju rozgrzać olej. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na kawałki papieru dwa kółka z ciasta, które nałożone są na siebie. Na rozgrzany olej wkładać pączki papierem do góry. Po chwili papier sam się odklei i należy go wtedy wyjąć z garnka. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Po wyjęciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Na końcu polać po wierzchu lukrem. Można dodatkowo posypać cukrowymi ozdobami.
Komentarze