Pączki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Żółtka i całe jajo miksować z cukrami jak na ciasto biszkoptowe (na lśniącą gładką i puszysta masę). Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru, dolać 3/4 szkl. ciepłego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać, tak przygotowany zaczyn w głębokim naczyniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wsypać sól, wlać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, spirytus, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlać roztopione ciepłe masło. Ciasto ma mieć lśniącą konsystencje i odchodzić od ręki. Całość przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min 30 min). Stolnice oprószyć mąką, wyjąć 1/4 ciasta, obtoczyć delikatnie w mące, rozciągnąć dłońmi tak by miało grubość 1 cm, wycinać krążki szklanką. Na połowę nakładać po łyżce marmolady, przykrywać drugim krążkiem (patrz zdjęcie), zlepiać jak pierożki, formować kulki, pozostawić do wyrośnięcia (o rosną w oczach:)). Rozgrzać olej i wrzucać po 6-7 pączków, smażyć na MAŁYM OGNIU na złoto-brązowy kolor z obu stron (same powinny się okręcać), wykładać na ręczniki papierowe, zimne oprószyć pudrem lub polukrować:) SMACZNEGO!!!
Komentarze