Pączki karnawałowe

2.88 (8 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na pączki :)Pyszne, miękkie i nie nasączone tłuszczem pączki z moich przepisowych dawnych zbiorów pochłoniecie bardzo szybko. Zachęcam!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:

    - 1 kg mąki
    - 10 dkg masła
    - 10 dkg drożdży
    - 7 żółtek
    - 1 jajo
    - 2 szkl. mleka
    - pół szkl. cukru
    - 1 łyżka cukru wanilinowego
    - pół łyżeczki soli
    - 100 ml spirytusu (można dać więcej)
    - ok. 40-50 dkg marmolady
    - 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
Wystaw ocenę:

2.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki karnawałowe 1. Mąkę przesiać. Żółtka i całe jajo miksować z cukrami jak na ciasto biszkoptowe (na lśniącą gładką i puszysta masę). Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru, dolać 3/4 szkl. ciepłego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać, tak przygotowany zaczyn w głębokim naczyniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wsypać sól, wlać utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, spirytus, resztę ciepłego mleka i wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania wlać roztopione ciepłe masło. Ciasto ma mieć lśniącą konsystencje i odchodzić od ręki. Całość przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (min 30 min). Stolnice oprószyć mąką, wyjąć 1/4 ciasta, obtoczyć delikatnie w mące, rozciągnąć dłońmi tak by miało grubość 1 cm, wycinać krążki szklanką. Na połowę nakładać po łyżce marmolady, przykrywać drugim krążkiem (patrz zdjęcie), zlepiać jak pierożki, formować kulki, pozostawić do wyrośnięcia (o rosną w oczach:)). Rozgrzać olej i wrzucać po 6-7 pączków, smażyć na MAŁYM OGNIU na złoto-brązowy kolor z obu stron (same powinny się okręcać), wykładać na ręczniki papierowe, zimne oprószyć pudrem lub polukrować:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować