Zrobiłam je na tegoroczny tłusty czwartek. Wszystkim bardzo smakowały. Delikatne, puszyste z wyczuwalną nutą kokosu. Polecam! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki.
Składniki:
Ciasto:
500 g. mąki pszennej
10 g. suchych drożdży
3 duże jajka
80 g. rozpuszczonego masła
70 g. cukru
½ łyżeczki soli
250 ml. śmietanki kokosowej 22%
2 łyżki likieru kokosowego
olej do smażenia, np. rzepakowy
Budyń kokosowy:
5 żółtek
100 g. cukru
40 g. mąki pszennej
400 ml. mleka kokosowego
1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
Pączki kokosowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny)
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinać krążki. Odstawić je do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju (175st.C) do zarumienienia. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
4.Budyń kokosowy: Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Wlać 50 ml. mleka, mąkę i likier, dobrze zmiksować. Resztę mleka zagotować, wlać zmiksowaną mieszankę i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, przykryć wierzch folią i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze