Pączki francuskie

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Te pączki pierwszy raz robiłam w szkole podstawowej na zajęciach technicznych :) Sporo czasu już minęło ale pączki dalej robię i smakują ciągle jak za czasów dzieciństwa :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg sera białego
    0,5 kg mąki pszennej
    0,5 kostki margaryny
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru kryształu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka sody oczyszczonej
    smalec,olej lub planta do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser zmielić albo rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na wysokość ok 1cm i wykrawać oponki (najlepiej szklanka z małej nutelli a środek butelką z danonków do picia :D ). I tak do wyczerpania ciasta.Smażyć na głębokim tłuszczu do zrumienienia pączków. Wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Pączki najlepiej smakują w tym samym dniu ale rzadko się zdarza żeby zostały na dłużej ;) Zamiast cukru pudru można je udekorować polewą czekoladową lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować