Bardzo pyszne pączki, delikatne i niedrogie. Z tej porcji ciasta wyszło mi 25 sztuk. W sam raz do porannej kawy. Można je też upiec na tłusty czwartek.
50 min
Składniki:
Składniki:
3 szklanki mąki
2 żółtka
4 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
Kilka kropli olejku cytrynowego
5 małych łyżeczek cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka spirytusu
Olej do smażenia
1/2 l twardej marmolady o smaku cytrynowym
Szczypta soli
1 duża łyżka masła
1 mała łyżeczka smalcu
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 białko
1 łyżeczka kolorowej posypki cukrowej
Pączki cytrynowe na każdą kieszeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do dużej miski przesypać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, mleko, rozkruszone drożdże, olejek. Odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 godziny. Następnie zagnieść elastyczne ciasto. Tłuszcze stopić, dodać do ciasta lekko wystudzone, spirytus, sok z cytryny i zagnieść ponownie ciasto tak by ciasto nie było błyszczące. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Rękami odrywać małe porcje ciasta, spłaszczyć, w środek ułożyć łyżeczką porcję marmolady, zlepić pączka. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Olej rozgrzać, układać pączki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Składniki na lukier utrzeć, posmarować wystudzone pączki, posypać delikatnie posypką. Wystudzić.
Porady
1.Pączki można zamiast lukru posypać cukrem pudrem.
Komentarze