Pączki

4.5 (180 ocen)

Przepis na pączki dostałam od znajomych z Łęczycy którzy przyjechali do nas na ferie . Akurat wtedy , przypadł tłusty czwartek i oni upiekli te pączki które nam bardzo zasmakowały .Na drugi dzien wyjechali , a ja z ciekawości musiałam spróbować je upiec .Wyszły super :)

Składniki:

  • Składniki :
    2 kg mąki
    15 dkg drożdży
    około 1 litra mleka
    1/2 kostki masła <margaryny>
    10 całych jaj
    szklanka cukru
    1/4 szklanki spirytusu
    2 szczypty soli
    tłuszcz do smażenia <olej , smaleć >
    nadzienie <marmolada , dżem , konfitura , >
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1.Robimy najpierw rozczyn. Do miseczki włożyć drożdże , łyżkę mąki , łyżkę cukru , i wlać pól szklanki ciepłego mleka , wymieszać to i pozostawić do wyrośnięcia.
    2. Podrośnięte drozdze , dać do mąki , następnie całe jaja sól , cukier dolewając cieple mleko wyrabiać ciasto.
    Gdy będzie pulchne i miękkie nie zbyt rzadkie wlać ciepły tłuszcz i spirytus , wyrabiać dalej aż będzie odstawać od reki < nie klejące się ciasto> , pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia .
    Kiedy ciasto podwoi swoją obiętosć brać kawałki ciasta w wielkości kurzego jaja , spłaszczać na dłoni i kłaść marmoladę zlepiając dokładnie formując kule. Ułożyć na stolnicy , przykryć ściereczka i pączki pozostawić do wyrośnięcia. Gdy dobrze wyrosną , smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron.
    Po usmażeniu posypać cukrem pudrem , można tez polać likrem.
    Smacznego

Porady

Wszystkie składniki na pączki , muszą mieć jednakową temperature nie moga byc za zime .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować