czyli fiński pieczony naleśnik z dodatkami jak do pizzy
5 min
Składniki:
Naleśnik:
600 ml mleka
300g mąki
2 jajka
1 łyżka masła/oleju/oliwy (ja użyłam masła)
sól, pieprz, oregano suszone
Farsz:
200g boczku wędzonego surowego
1 por (biała część)
3 duże pieczarki
1/2 czerwonej papryki
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
tarty żółty ser (ilość wg upodobań)
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz
papier do pieczenia
Pannukakku a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia naleśnika mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy jak na naleśniki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na głębokiej blasze wykładamy papier do pieczenia tak żeby wystawał poza blachę. Ciasto naleśnika wylewamy na blachę i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200st C około 25-30min. Podczas pieczenia naleśnik zacznie rosnąć tak jak to widać na zdjęciu lecz po wyjęciu opadnie.
2.W czasie gdy piecze się naleśnik przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w małą kosteczkę, podobnie paprykę. Por w talarki, pieczarki na plasterki. Czosnek drobno siekamy.
Cukinie na bardzo cienkie pół-księżyce.Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek.Podsmażamy ok 2-3min. Dodajemy pozostałe warzywa oprócz cukinii. Smażymy kolejne 2 min aż warzywa lekko zmiękną. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
3.Upieczony naleśnik smarujemy cienko koncentratem pomidorowym. Wykładamy na całość farsz oraz posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-10min.
Komentarze