Panna cotta czyli "gotowana śmietana"

4.48 (156 ocen)

  • 60 min

Panna cottę łatwo jest zrobić samodzielnie. Nie trzeba jej wykonywać z "papierka" , gdyż cała filozofia tkwi w śmietace, mleku , żelatynie i wanilli. Powodzenia!

  • 60 min

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam aromat waniliowy)
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    250 ml pełnego mleka
    80 g cukru
    pół opakowania cukru waniliowego
    truskawki - do wykonania musu.
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta czyli "gotowana śmietana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut.
  • 2. Do rondelka wlać kremówkę i mleko, dodać cukier i cukier waniliowy oraz wanilię. doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia.
  • 3. Następnie dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
  • 4. Panna cottę wlać do filiżanek albo małych salaterek. Odstawić do wystudzenia a potem wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  • panna cotta 5. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać z musem truskawkowym (zmiksowane truskawki).

Porady

Żeby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć do 10 sekund do gorącej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Żelatyna Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować