Panna cotta ze słonym karmelem i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy panna cottę. Żelatynę mieszamy z ciepłą wodą i tak jak poprzednio, odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Śmietanę przelewany do garnka, dodajemy cukier puder i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Należy pamiętać, aby śmietany nie zagotować, a tylko podgrzać. Gdy cukier już się rozpuści, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż całkowicie rozpuści się w gorącej śmietance. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wlewamy do filiżanek. Filiżanki wkładamy do lodówki, by panna cotta zastygła.
2.Następnie zajmujemy się przygotowaniem słonego karmelu. Na rozgrzanej suchej patelni karmelizujemy cukier. Gdy się roztopi i przybierze złoto-brązowy kolor, dodajemy do niego sól, śmietanę oraz masło. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do czasu połączenia się wszystkich składników w gładki sos.
3.Gdy panna cotta stężeje, przygotowujemy karmelową dekorację. Na suchej rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Pod koniec karmelizacji dodajemy sól i całość dokładnie mieszamy. Tak powstałym gorącym karmelem wylewamy esy floresy na papier do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia. Stężały karmel łamiemy na mniejsze kawałki.
4.Na talerzach robimy esy floersy ze słonego sosu karmelowego. Panna cotę wykładamy na tak przygotowane talerzyki. Aby łatwo wyszła z filiżanek, można je na kilka sekund wstawić do gorącej wody. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z temperaturą i czasem. Na wierzchu panna cotty robimy kilka esów floresów ze słonego sosu karmelowego. Całość posypujemy orzechami laskowymi (część orzechów możemy zostawić w całości, a część posiekać). W środek panna cotty wbijamy karmelową dekorację.
Komentarze