PANNA COTTA Z LIKIEREM

0 (0 ocen)

Chłodny deser na upalne dni bez pieczenia. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu jednak kilka godzin trzeba czekać aż zastygnie w lodówce...

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje
    - 500 ml śmietanki 30%
    - 2 opakowania cukru waniliowego
    - 1-2 łyżki białego likieru (ja dałam kokosowy)
    - 2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo wedle uznania
    - dowolny sos owocowy,świeże owoce itp (ja podałam z musem malinowym)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Panna cotta z likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę zagotować z cukrami. Gotować bez przykrycia na malutkim ogniu ok 15min,często mieszać.
    Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody,pomieszać i odłożyć do napęcznienia.
    Śmietankę zdjąć z ognia i od razu dodać żelatynę,mieszać dokładnie aż się rozpuści, dodać likier.
    Masę wlać do miseczek lub kokilek i poczekać aż przestygnie. Wstawić do lodówki na ok 5-6 godzin.
    Wyjąć z foremek i podawać z dowolnym sosem lub owocami.

Porady

Aby lepiej dało się deser wyjąć z foremki można go delikatnie naciąć nożykiem od brzegów i włożyć dół foremki na kilka sekund do wrzątku-należy uważać aby za długo nie grzać!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować