Panna cotta z białą czekoladą, galaretką, jagodami

0 (0 ocen)

Idealny deser do popołudniowej kawy. Wszystkim bardzo smakował. Połączenie białej czekolady i jagodami jest obłędne! Polecam.

Składniki:

  • 500ml. Śmietany 36%
    180ml. Mleka
    1,5 tabliczki białej czekolady
    3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki gorącej wody
    1 galaretka wiśniowa
    świeże jagody, lub ze słoika
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta Bita śmietana

Panna cotta z białą czekoladą, galaretką, jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku wymieszać mleko, czekoladę, cukier i 300ml. Śmietany 36%. Wszystko podgrzać do momentu rozpuszczenia się czekolady (mieszanka nie może się zagotować!) Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
  • 2. Żelatynę dobrze rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do jeszcze ciepłej mieszaniny, wymieszać.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 450ml. wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia. Przelać do 4 kieliszków na wino, lub pucharków. Umieścić kieliszki w keksówce (lub jakiejś innej wysokiej formie) i ustawić na skos, tak aby galaretka po stężeniu była lekko przechylona :). Włożyć do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia.
  • 4. Na stężałą galaretkę wylać Panna cottę. Włożyć do lodówki do stężenia (już w normalnej pozycji)
  • 5. 200ml. Śmietany 36% ubić na sztywno dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru. Bitą śmietanę wyłożyć na Panna cottę i udekorować jagodami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować