Panna cotta z malinowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mleko (kilka łyżek zostawić do rozpuszczenia żelatyny) i śmietankę wymieszać, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać pozostałym mlekiem, by napęczniała. Wanilię przeciąż na pół, wrzucić do śmietanki, pozostawić na kilka minut. Wanilię wyjąć, łyżeczką wyjąć ziarenka, wymieszać ze śmietanka. Dodać żelatynę, wymieszać aż się żelatyna rozpuści.
2.Przestudzony płyn wlać do małych foremek lub filiżanek, przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin.
3.Z malin odłożyć część, resztę zagotować, by puściły sok, przetrzeć przez sito. Sok wymieszać z cukrem, dodac pozostałe całe owoce, chwilę podgotować. Sos ostudzić.
4.Po stężeniu, deser wyjąć z filiżanek (zanurzając filiżankę na moment w gorącej wodzie) na talerzyk. Polać sosem.
Komentarze