Panna cotta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę podgrzewać z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalać żelatynę zimnym mlekiem, wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć ściągnąć ją z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Lekko ostudzić i rozlać do foremek lub filiżanek lekko natłuszczonych olejem. Odstawić do lodówki do stężenia.
2.Sos malinowy: 6 malin odkładamy do dekoracji. Resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy.
3.Zastygniętą pannę cottę wykładamy na talerz. Na serduszku układamy maliny i polewamy sosem malinowym.
Komentarze