Panna cotta z malinami

4.5 (158 ocen)

Przepyszny deser, który będzie idealny na romantyczną kolację we dwoje.

Składniki:

  • 330ml śmietanki 30%
    4 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnego mleka

    Sos malinowy:
    0,5l garnuszek malin (u mnie mrożone)
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta Sosy

Panna cotta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę podgrzewać z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalać żelatynę zimnym mlekiem, wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć ściągnąć ją z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Lekko ostudzić i rozlać do foremek lub filiżanek lekko natłuszczonych olejem. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • 2. Sos malinowy: 6 malin odkładamy do dekoracji. Resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy.
  • 3. Zastygniętą pannę cottę wykładamy na talerz. Na serduszku układamy maliny i polewamy sosem malinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować