Pankejki amerykańskie

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Pankejki jak z amerykańskiej naleśnikarni. Po metodzie prób i błędów takie właśnie wyszły, idealnie gładkie i puszyste.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1 i 1/4 szklanki maślanki
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • 1/4 szklanki oliwy
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    • syrop klonowy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pankejki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pankejki amerykańskie 1. • Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, sól wymieszać razem.
    • Do miski miksera wrzucić jajko, cukier i lekko zmiksować.
    • Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę.
  • Pankejki amerykańskie 2. • Zmiksować na gładką masę.
    • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej.
    • Podawać polane syropem klonowym.

Porady

Ja smażę pankejki na malutkiej teflonowej patelence o śr. 10 cm. Kiedy na cieście pojawią się pękające pęcherzyki powietrza (jak na zdjęciu), przerzucam pankejka na drugą, większą patelnię i tak dosmażam, ale już dużo krócej. Kiedy próbowałam odwracać pankejka na patelni, zniekształcał się i wyglądał jak racuch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować