Pancakes z ricotty o smaku straciatella

0 (0 ocen)

Puszyste waniliowe pankejki z kawałkami czekolady.

Składniki:

  • A. Składniki podstawowe z zestawu:
    - 1 opakowanie ricotty (250g)
    - 2 łyżki mąki
    - 4 kostki czekolady (gorzkiej)

    B. Składnik podstawowy dodatkowy
    - 1 jajo

    C. Składniki robocze:
    - 2 łyżki cukru
    - 3 krople aromatu waniliowego
    - olej do smażenia

    D. Dekoracja:
    -wiórki kokosowe


Pancakes z ricotty o smaku straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 kostki czekolady ścieramy lub kroimy na małe kawałeczki.


    Ricottę miksujemy z jajkiem i aromatem waniliowym.
  • 2. Następnie dodajemy cukier oraz mąkę. Miksujemy na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Dodajemy pokrojoną/pokruszoną czekoladę. Mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ok 1 łyżki) i smażymy pankejki z obu stron na rumiano.
  • 4. Dwie kostki czekolady rozpuszczamy ( w kąpieli wodnej lub mikrofali)
    i smarujemy nią nasze gotowe pankejki. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy