Panini, czyli małe poduszeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Nazwa tych bułeczek wzięła się od słowa "panino" co tłumaczy się jako liczba pojedyncza, ale również jako małe chlebowe bułeczki. Bułeczki z tego przepisu piekłam nie raz i zawsze wychodziły one bardzo smaczne. Przepis znalazłam na mojewypieki.com.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki (na ok.30 sztuk)
    Na zaczyn:
    100 g mąki pszennej chlebowej
    2,5 g soli
    3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki mleka
    70 ml wody
    2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
    Na ciasto:
    600 g mąki pszennej chlebowej
    13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
    400 ml wody
    20 ml oliwy z oliwek
    20 ml mleka
    15 g soli
    cały zaczyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciabatta Bułki Koreczki

Panini, czyli małe poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki dodajemy wszystkie składniki zaczynu, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Miseczkę wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodajemy zaczyn z dnia poprzedniego.
  • 3. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 h). Co pół godziny ciasto należy odgazować uderzając miską o blat.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm. 1/3 część ciasta składamy w kierunku środka, z drugiej strony robimy podobnie. Następnie ciasto obracamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto ponownie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 h
  • 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 2 cm) podsypując je mąką. Następnie przykrywamy je kuchennym ręczniczkiem na ok. 5 - 10 minut.
  • 6. Ręcznik zdejmujemy, a ciasto kroimy za pomocą np. ostrego noża w kostkę. Wycięte bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą którą posypujemy mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 min.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC. Ustawiamy funkcję z parą lub jeśli takiej nie mamy na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Bułki pieczemy przez ok. 10-15 min.

Porady

* Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, na następny dzień stają się lekko twarde. ** Ja moje bułeczki posmarowałam masełkiem i podałam z rukolą, żółtym serem, czerwoną cebulą i pomidorem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować