Szybki, smaczny i niedrogi obiad jak za dawnych lat :)
30 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA 3 OSOBY:
KOTLETY:
3 plastry mortadeli o grubości około 1 cm
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
SOS:
łyżka oleju
ząbek czosnku
puszka 400 g pomidorów krojonych
10 dag zielonego groszku – u mnie mrożony
sól
cukier
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
pieprz
DODATKOWO:
posiekana natka pietruszki do posypania
ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron kokardki
Panierowana mortadela na sosie z pomidorów i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Dodać pomidory z puszki, a kiedy się zagrzeją wrzucić groszek. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż do odparowania większości płynu i zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem.
3.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
4.Plastry mortadeli panierować po dwa razy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
5.Smażyć z obu stron na rumiano, na rozgrzanym oleju.
6.Na talerze nałożyć makaron i sos, na sosie położyć kotlety z mortadeli. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Porady
Dla urozmaicenia można użyć mortadeli z dodatkami, np. z serem lub papryką.
Komentarze