Panierowana mortadela na sosie z pomidorów i zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki, smaczny i niedrogi obiad jak za dawnych lat :)

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 3 OSOBY:
    KOTLETY:
    3 plastry mortadeli o grubości około 1 cm
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    SOS:
    łyżka oleju
    ząbek czosnku
    puszka 400 g pomidorów krojonych
    10 dag zielonego groszku – u mnie mrożony
    sól
    cukier
    słodka papryka w proszku
    ostra papryka w proszku
    pieprz
    DODATKOWO:
    posiekana natka pietruszki do posypania
    ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron kokardki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Panierowana mortadela na sosie z pomidorów i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obsmażyć czosnek 1. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodać pomidory i groszek 2. Dodać pomidory z puszki, a kiedy się zagrzeją wrzucić groszek. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż do odparowania większości płynu i zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem.
  • 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Plastry mortadeli opanierować 4. Plastry mortadeli panierować po dwa razy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce.
  • Usmażyć z obu stron na złoty kolor 5. Smażyć z obu stron na rumiano, na rozgrzanym oleju.
  • 6. Na talerze nałożyć makaron i sos, na sosie położyć kotlety z mortadeli. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

Dla urozmaicenia można użyć mortadeli z dodatkami, np. z serem lub papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować