Pancakes z truskawkami i sosem truskawkowo-balsamicznym

5 (174 ocen)

Wraz z rozpoczęciem sezonu truskawkowego przygotowuję je dla całej rodziny. Puszyste, z kawałkami truskawek w środku, skąpane w sosie truskawkowym z balsamiczną nutą. Po sezonie przygotowuję je z zapasów mrożonych truskawek zrobionych w lecie, dokładanie wcześniej rozmrożonych i osączonych.

Składniki:

  • - 25 dag mąki pszennej,
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 4-5 łyżek cukru pudru (według uznania),
    - łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego),
    - 400 ml mleka,
    - 2 jajka,
    - 25 dag truskawek,
    - łyżka octu balsamicznego,
    - bezsmakowy olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Pancakes z truskawkami i sosem truskawkowo-balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka lekko ubijamy. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, dodajemy 3-4 łyżki cukru pudru, podbite jajka, 1/2 mleka i esencję waniliową (lub cukier waniliowy), mieszamy, dodajemy resztę mleka i łączymy na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • 2. Truskawki przebieramy, myjemy, usuwamy szypułki i dokładanie osuszamy, Kilka truskawek (ok. 6-8 sztuk) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy je do ciasta, dokładnie mieszamy.
    Resztę truskawek rozgniatamy widelcem, zasypujemy łyżką cukru pudru i dodajemy łyżkę octu balsamicznego, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia.
  • 3. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (przy pomocy silikonowego pędzelka lub ręcznika papierowego), rozgrzewamy i wylewamy na nią 3-4 łyżki ciasta formując okrągłe, niezbyt cienkie placuszki.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 2 minuty z każdej strony).
    Podajemy jeszcze ciepłe z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować