Pana cotta, czyli deser mleczno-śmietanowy, wywodzi się z Włoch. Wzbogaciłam tę tradycyjną potrawę dodatkiem jagód. Zyskała dzięki temu wspaniały owocowy smak i przepiękny kolor.
Pana cotta jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy je na wolny ogień. Podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko.
W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je mały ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wówczas dodajemy masę jagodową i mieszamy do połączenia składników.
Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Studzimy ją, a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
Pana cottę możemy udekorować bitą śmietaną, jagodami i listkami mięty.
Życzę smacznego
Komentarze