Panzerotto z kurczakiem

4.49 (190 ocen)

  • 60 min

Potrawa szczególnie dla dzieci jak i młodzieży ale pokochają ją nawet rodzice ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    3 żółtka
    1/4 kostki margaryny
    sól i cukier

    Farsz:
    0,8-1 kg piersi z kurczaka lub szynki
    25-50 dag pieczarek
    1 duża cebula lub dwie małe
    30-50 dag żółtego sera
    przyprawa kebab-gyros

    Sos czosnkowy;
    1 główka czosnku
    Śmietana
    Majonez
    Sól i pieprz
    Przyprawa do tzatziki
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panzerotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże z mlekiem 1. CIASTO:
    Drożdże+ciepłe mleko(ok 1/4 szklanki) + 1 łyżeczka cukru + trochę mąki.
    To wszystko rozrabiamy do gęstości śmietany i odstawiamy pod przykryciem (ściereczką) do wyrośnięcia.
    W tym czasie rozpuszczamy margarynę- NIE GOTOWAĆ!!
    Gdy drożdże urosną dodajemy resztę mąki, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, żółtka i szczyptę soli. Wszystko rozrabiamy w misce aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Gotowy farsz 2. FARSZ;
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni dodając przyprawę, sól, pieprz.
    Pieczarki obieramy i kroimy w talarki również smażymy ale oddzielnie od mięsa, dodajemy cebulę.
    Gdy mięso i pieczarki są podsmażone dodajemy je do siebie i dokładnie mieszam. NIE SMAŻYMY JUŻ ICH.
    Po lekkim wystudzeniu nakładamy na placki.
  • Panzerotto gotowe do smażenia 3. CIASTO c.d
    Gdy ciasto jest gotowe, dzielimy ja na kilka małych części i po jednej rozwałkowujemy na cienkie placki. Pamiętajmy aby cisto nie było zbyt cienkie gdyż będzie się nam rwało.
    Na gotowe placki nakładamy farsz i starty ser żółty. Następnie zawijamy tworząc wielki pieróg. Końce ciasta sklejamy ze sobą aby farsz nam nie uciekł podczas smażenia.
    Sklejone Pierogi smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju tak aby miał złoty kolor po obu stronach.
    Usmażony pieróg wyjmujemy na talerz aby wyschnął z tłuszczu i polewamy sosem czosnkowym.
    SMACZNEGO!!
  • i po wysmażeniu ;) 4. SOS CZOSNKOWY:
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać śmietanę,majonez, przyprawę do tzatziki, sól pieprz- wg.uznania. Wszystko wymieszać i polać panzerotto.
    Smacznego! ;)

Porady

Aby drożdże i ciasto szybko urosło można postawić je blisko kaloryfera. Zamiast kurczaka można dodać szynkę. Do farszu można także dodać kukurydzę lub paprykę- według uznania. Gdy usmażymy mięso oddzielnie od pieczarek unikniemy białego nalotu z pieczarek na mięsie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować