Pampuchy z sosem pieczarkowym

4.5 (194 ocen)

Pyszne i tanie danie. Pampuchy przygotowuję według przepisu mojej babci, sos robię według własnego przepisu. Czyli taki mix :-)

Składniki:

  • Pampuchy:
    -50 g drożdży (świeżych)
    -500 g mąki pszennej
    -1 łyżka masła
    -0,5 szklanki ciepłego mleka
    -0,5 łyżeczki cukru
    -2 jaja
    -szczypta soli

    Sos:
    -500 g pieczarek
    -250 ml śmietany 18%
    -3 duże cebule
    -2 kostki rosołowe
    -2 szklanki wody
    -1 łyżka vegety
    -pół łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Pampuchy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 2. Następnie dodajemy jajka, roztopione i lekko ostudzone masło i sól i odkładamy na misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat posypany mąką aby jeszcze trochę urosły.
  • 4. Do dużego garnka wlewamy wodę (lekko poniżej połowy jego objętości) i zakrywamy go gazą. Kiedy woda zacznie się gotować i parować wrzucamy na gazę nasze kluski (po około 4-5 sztuk) i gotujemy na parze pod przykryciem np. dużą miską przez około 8-10 minut.
  • 5. Podczas gdy pampuchy się gotują przygotowujemy sos. Pokrojoną w talarki cebulę smażymy z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i vegetą.
  • 6. Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do pieczarek i cebuli. Dusimy pod przykryciem około 5 minut.
  • 7. Dodajemy śmietanę i chwilę dusimy. Całość doprawiamy pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować