Pampuchy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2.Następnie dodajemy jajka, roztopione i lekko ostudzone masło i sól i odkładamy na misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat posypany mąką aby jeszcze trochę urosły.
4.Do dużego garnka wlewamy wodę (lekko poniżej połowy jego objętości) i zakrywamy go gazą. Kiedy woda zacznie się gotować i parować wrzucamy na gazę nasze kluski (po około 4-5 sztuk) i gotujemy na parze pod przykryciem np. dużą miską przez około 8-10 minut.
5.Podczas gdy pampuchy się gotują przygotowujemy sos. Pokrojoną w talarki cebulę smażymy z pokrojonymi w plasterki pieczarkami i vegetą.
6.Kostki rosołowe rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do pieczarek i cebuli. Dusimy pod przykryciem około 5 minut.
7.Dodajemy śmietanę i chwilę dusimy. Całość doprawiamy pieprzem.
Komentarze