Pampuchy inaczej kluski na parze to mięciutkie, rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki. Można je podawać na słodko z musami owocowymi i owocami lub wytrawnymi sosami.
2 godz.
Składniki:
Składniki (8 sztuk) :
150 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka roztopionego masła
Sos pieczarkowy :
1 mała cebula
500 g pieczarek
200 ml śmietany do sosów
½ szklanki wody
1 łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
olej
Pampuchy z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję zaczyn – do miseczki wkruszam drożdże, dodaję cukier i mleko, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, mieszam, dodaję gotowy zaczyn i przestudzone masło, wbijam jajko. Mieszam delikatnie łyżką, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę przekładam je na blat i wyrabiam kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki). Gotowe ciasto wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na 8 równych części, z każdej formuję kulkę, układam je na podsypanym mąką blacie, przykrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut. Do garnka wlewam wodę (mnie więcej do 1/3 wysokości), zakładam nakładkę do parowania, wstawiam na palnik, kiedy woda zacznie parować wkładam pampuchy (kluski urosną podczas parowania, dlatego nie wkładam wszystkich naraz), przykrywam pokrywką, paruję około 10 minut.
Sos :
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki myję, kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, podsmażam przez chwilę, wrzucam pieczarki, mocno oprószam solą. Wodę mieszam z mąką, tak, żeby nie było grudek. Kiedy pieczarki się przesmażą wlewam śmietanę i wodę z mąką, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę. Gotuję kilka minut aż sos zgęstnieje.
Komentarze