1.Rozczyn: Drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru i mąki,dolewamy 1 szklankę letniego mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy. Jajka ucieramy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn,utarte jajka,resztę mleka (ciepłego) i wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od ręki. Jeśli ciasto się klei,podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na 28 małych kawałków i formujemy kulki które lekko spłaszczany i przekładamy na tacę i odstawiamy do wyrośnięcia. Specjalny garnek do gotowania na parze zalewamy wodą i zagotowujemy, układamy po 3,4 pampuchy i gotujemy 6,7 minut. Przygotowanie sosu:
Brzoskwinie i maliny oddzielnie miksujemy za pomocą blendera i polewamy pampuchy. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Porady
Jeśli chcemy by pampuchy szybciej wyrosły to przekładamy je na dużą blachę piekarnikową posypaną mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 40 s C na ok. 5 min.
Komentarze