Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
4 obrane gruszki
sok z 1/2 cytryny
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
30 gram gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka masła
1 łyża likieru kawowego - opcjonalnie
Otulona gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gruszkach zostawiamy "ogonki". Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.
2.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wstawiamy na mały ogień. Gdy cukier się rozpuści dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Wkładamy gruszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min.
3.Po 15 minutach garnek z gruszkami zdejmujemy z ognia. Studzimy - najlepiej garnek z gruszkami włożyć do większego garnka z zimną wodą.
4.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą widelca robimy keksy na papierze do pieczenia, oraz robimy listeczki. Papier z dekoracją z czekolady wkładamy do zamrażalki
5.W kąpieli wodnej łączymy czekoladę z masłem i śmietaną cały czas mieszając. Ściągamy z ognia. Opcjonalnie do masy z czekolady możemy dodać likieru kawowego
6.Gruszki układamy na talerzykach , polewamy czekoladą. Ozdoby z białej czekolady wyjmujemy z zamrażalki i dekorujemy nimi gruszki
Komentarze