Otulona gruszka

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 4 obrane gruszki
    sok z 1/2 cytryny
    2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    30 gram gorzkiej czekolady
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 łyżka masła
    1 łyża likieru kawowego - opcjonalnie

    Dekoracja:
    100g białej czekolady

Otulona gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • punkt1 1. Na gruszkach zostawiamy "ogonki". Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.
  • punkt 2 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i wstawiamy na mały ogień. Gdy cukier się rozpuści dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Wkładamy gruszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min.
  • 3. Po 15 minutach garnek z gruszkami zdejmujemy z ognia. Studzimy - najlepiej garnek z gruszkami włożyć do większego garnka z zimną wodą.
  • punkt 4 4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą widelca robimy keksy na papierze do pieczenia, oraz robimy listeczki. Papier z dekoracją z czekolady wkładamy do zamrażalki
  • 5. W kąpieli wodnej łączymy czekoladę z masłem i śmietaną cały czas mieszając. Ściągamy z ognia. Opcjonalnie do masy z czekolady możemy dodać likieru kawowego
  • punkt6 6. Gruszki układamy na talerzykach , polewamy czekoladą. Ozdoby z białej czekolady wyjmujemy z zamrażalki i dekorujemy nimi gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy