Otrębowe "drożdżówki" ze śliwkami. Bez cukru, mąki i tłuszczu.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Nazwałam sobie ten wypiek drożdżówkami, chociaż drożdży nie zawierają. Po prostu są dla mnie czymś w rodzaju słodkich bułek w sam raz do zabrania do pracy, lub na podwieczorek. Ten mój wypiek jest mocno otrębowy, ale wiem, że smakuje nawet osobom na co dzień omijającym otręby :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    15 kopiastych łyżek otrąb pszennych
    2 łyżki ziaren siemienia lnianego (można pominąć)
    15 łyżek wody
    275 gramów twarogu chudego
    słodzik do smaku (dałam 2 łyżki i to było zbyt wiele)
    ekstrakt waniliowy lub inny aromat
    kilka śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Otrębowe "drożdżówki" ze śliwkami. bez cukru, mąki i tłuszczu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Otręby zmieszałam z siemieniem i słodzikiem, zalałam wodą i odstawiłam na kilkanaście minut do napęcznienia. Dodałam twaróg i całość wyrobiłam ręką na gładką masę. Podzieliłam ciasto na siedem kawałków i w każdy z nich zawinęłam spory kawałek śliwki. Piekłam na papierze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.

Porady

1. Każdy wypiek otrębowy dobrze jest po upieczeniu odwrócić na drugą stronę i dać mu przeschnąć od spodu. 2. Miałam ser Pilos o wadze 275 gramów, ale jak dacie mniej lub więcej też się uda. 3. Siemię lniane dodałam tylko i wyłącznie w celu podniesienia walorów odżywczych, nie musicie go dodawać. 4. Dodatek zmielonych orzechów sprawi, że drożdżówki zyskają jeszcze lepszy smak. 5. Otręby pszenne można zamienić na jakiekolwiek inne. http://smacznie-zdrowo-tanio.blogspot.com/2013/09/otrebowe-drozdzowki-ze-sliwkami-bez.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować