Owsiane bułeczki z mascarpone

0 (0 ocen)

Eksperymenty w kuchni to coś co kocham. Postanowiłam opracować recepturę na śniadaniowe bułeczki idealne - chrupiące z wierzchu, z miękkim środkiem i aromatycznymi dodatkami. Dzięki płatkom owsianym te bułeczki są niezwykle zdrowe i pożywne. Doskonałe z domową konfiturą lub masłem - poezja!

Składniki:

  • Na 4 sztuki:
    - 1/2 szklanki płatków owsianych,
    - 3-4 łyżki mąki pszennej,
    - 2,5 dag świeżych drożdży,
    - ok. 90 ml letniego mleka,
    - łyżka mielonych migdałów,
    - łyżka cukru (najlepiej brązowego),
    - łyżeczka cukru z wanilią,
    - łyżka mascarpone,
    - łyżka świeżo startej skórki z pomarańczy,
    - łyżeczka stopionego masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Owsiane bułeczki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane miksujemy blenderem na pył, przesypujemy do miski.
    Drożdże o temperaturze pokojowej kruszymy, zasypujemy cukrem i zostawiamy do rozpuszczenia. Następnie do drożdży dodajemy łyżkę mąki oraz letnie mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki dodajemy do płatków owsianych wraz z cukrem waniliowym i mielonymi migdałami, mieszamy. Do sypkich składników dodajemy świeżo startą skórę pomarańczową (na tarce o drobnych oczkach) oraz mascarpone, rozcieramy w palcach, a następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne i odchodzące od ścianek naczynia ciasto. Formujemy kulę, wstawiamy do miski, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Wierzch każdej bułeczki nacinamy na krzyż, smarujemy roztopionym masłem.
  • 4. Blaszkę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy ok. 20-22 minuty na złoty kolor.

Porady

Mielone migdały można zastąpić mielonymi orzechami (np. laskowymi), a do ciasta warto dodać miąższ z 1/2 laski wanilii. Tym sposobem te bułeczki nigdy Wam się nie znudzą i zawsze będą smakować inaczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować