Owsiane bułeczki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najlepiej smakują prosto z piekarnika z letnim mlekiem. Są lekkie i chrupiące.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mąki tortowej(u mnie zielone opakowanie)
    3/4 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki ciepłego mleka + do namoczenia płatków
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    50 g świeżych drożdży
    3/4 kostki masła+1 łyżka do smarowania bułeczek
    1 czubata łyżka cukru brązowego
    Cynamon
    1 duże jajko

Owsiane bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać 1 szklankę mąki oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły rosnąć. Jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Płatki zalać ciepłym mlekiem by napęczniały. Masło rozpuścić. Do większej miski dodać rozczyn, płatki owsiane oraz pozostałe składniki oprócz cynamonu i cukru brązowego oraz stopionego masła. Wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec dodać masło i ponownie wyrobić ciasto by nie było błyszczące. Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć ciasto, rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Następnie wycinać szklanką kółka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w pewnej odległości. 1 łyżkę masła stopić, lekko przestudzonym posmarować bułeczki, posypać wierzch cynamonem oraz w środku posypać brązowym cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut by bułeczki wyrosły. Piec w temp. 200 stopni około 25 minut.

Porady

Do posypki można dodać odrobinę kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy