Owsiany sernik-dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: płatki i otręby zalewamy 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. by napęczniały. Następnie dodajemy cukier,proszek do pieczenia,jogurt,dokładnie wymieszać,jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki.
2.Ser: sera nie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy ser oraz budyń, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z serem.
Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
3. Tortownicę(śr.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy połowę ciasta owsianego , układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, na górę wykładamy ser. Pieczemy ok.50 min w temp.170 stopni. Wystudzony sernik dekorujemy polewą.
Komentarze