Owsiany sernik-dietetyczny

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Odchudzona wersja sernika, ale niczym nie odbiega od tradycyjnego. Możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód owsiany:
    -10 dag płatków owsianych
    -2 łyżki dowolnych otrębów
    -4 łyżki jogurtu naturalnego
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 szkl. cukru

    Ser:
    -20 dag twarogu z kostki chudego lub półtłustego
    -3 jajka
    -4 łyżki budyniu śmietankowego
    -7 łyżek cukru
    -1 cukier waniliowy

    Ponadto:
    -1 jabłko
    -polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Ser

Owsiany sernik-dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: płatki i otręby zalewamy 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 30 min. by napęczniały. Następnie dodajemy cukier,proszek do pieczenia,jogurt,dokładnie wymieszać,jeśli ciasto jest za rzadkie można dodać 1-2 łyżki mąki.
  • 2. Ser: sera nie mielimy. Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy ser oraz budyń, dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy z serem.
    Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
  • 3. Tortownicę(śr.23 cm) wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy połowę ciasta owsianego , układamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, na górę wykładamy ser. Pieczemy ok.50 min w temp.170 stopni. Wystudzony sernik dekorujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować