Tiramisu z ananasem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to moja interpretacja popularnego włoskiego deseru. Idealna propozycja na wieczór we dwoje.

  • 60 min

Składniki:

  • Opakowanie podłużnych biszkoptów
    500 g serka mascarpone
    100 g wiórków kokosowych
    puszka ananasa
    6 żółtek
    6 łyżek cukru pudru

Tiramisu z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na kogel mogel. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ubijamy aż do zgęstnienia kremu.
  • 2. Ananasa odsączamy z soku. Biszkopty nasączamy delikatnie sokiem z ananasa. Układamy warstwę biszkoptów w pojemniku. Na biszkopty rozprowadzamy 1/3 kremu, na kremie układamy pokrojonego ananasa. Następnie kolejna warstwa biszkoptów, kremu, ananasa, kremu. Na wierzchu posypujemy uprażonym kokosem. Całość należy pozostawić na całą noc w lodówce.

Porady

Zamiast ananasa można użyć także bananów, truskawek, czy też malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy