Owocowe nalewki dla dam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże owoce: maliny lub truskawki, czarne porzeczki, agrest lub drylowane wiśnie, czereśnie albo morele czy śliwki wsypać do dużego słoja i zalać wódką tak aby zakryła owoce. Zakręcić mocno i macerować owoce przez 4-6 tygodni ( maliny i truskawki 2-3 tygodnie) wstrząsając co kilka dni. Zlać płyn do butelek i mocno zakręcić.
Pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i wymieszać przez wstrząsanie. Postawić na słońcu na ok. 2-3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, wstrząsając co kilka dni.
Syrop zlać przez sitko.
Owoce wypłukać z cukru połową szklanki wody przez wstrząsanie.
Zlać wodę.
W dużym naczyniu wymieszać wszystkie płyny tj. wódkę z syropem i wodą, zlać do butelek i pozostawić do sklarowania.
Powstałe nalewki są napojami 30-38% procentowymi , mają bardzo ciekawe i łagodne smaki. Moją fawotytką jest malinówka i nalewka na czarnych porzeczkach.
Pozostałe owoce można przesmażyć i wykorzystać później jako konfiturę do ciasta.
Komentarze