Owocowa wariacja bombowa

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.

Moja owocowa wariacja bombowa powstała przez przypadek. Chciałam upiec ciasto według przepisu z książki, a ponieważ w przepisie tym były same dziwne składniki o których nie miałam pojęcia, zmodyfikowałam przepis tak, że zgadza się tylko kształt ciasta ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    120 g mąki
    120 g cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 słoiczek dżemu truskawkowego

    MUS TRUSKAWKOWY
    0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
    1 galaretka truskawkowa

    PIANKA TRUSKAWKOWA
    250 g śmietanki kremówki
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Owocowa wariacja bombowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MUS: Truskawki rozdrobnić według uznania, postawić na ogniu i podsmażyć. Gdy puszczą sok dodać 1 galaretkę w proszku. Wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera
    i dodawać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180˚C. Wyciągnąć, zdjąć papier. Szklaną miską wykroić kółko, a resztę ciasta posmarować dżemem, zwinąć w roladę i pokroić w plasterki. Plastrami rolady wyłożyć dokładnie dno i ścianki miski. Na łączeniach można powciskać kawałki biszkopta. Ważne aby było szczelnie wyłożone.
  • 3. PIANKA: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę owocową. Powstałą piankę wyłożyć do miski z roladkami.
  • 4. WYKOŃCZENIE: Tężejący mus owocowy wyłożyć na piankę w misce. Przykryć pozostałym wyciętym kółkiem z biszkoptu. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy ciasto stężeje należy obrócić miskę do góry nogami i wyciągnąć ciasto na talerz.

Porady

Truskawki można zastąpić innymi owocami (wtedy należy zmienić również dżem i galaretkę). Ja robiłam je już z malinami, brzoskwiniami, poziomkami, truskawkami i jagodami. Nie ma problemu z wyciągnięciem z miski - ciasto wypada same, pod warunkiem, że się szczelnie wyłożyło roladkami. Jeśli zostały jakieś szczeliny trzeba je wypełnić, aby pianka i mus owocowy się przez nie nie wylały i nie przykleiły do miski. Wtedy będzie trudniej wyciągnąć :) Można też wyłożyć miskę folią spożywczą, która znacznie ułatwi wyciąganie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować