Owocowa tarta z kremem patisier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowywujemy kruche ciasto: z mąki,żółtek,masła i cukru zagniatamy ciasto,cienko rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą..nakuwamy widelcem o bciążamy przez papier np ryżem żeby nie urosło,pieczemy 20 min z obciązeniem i 10 bez obciążenia..w temperaturze 180stopni a teraz krem....do garnka wlewamy mleko i wrzucamy przeciętą laskę wanilii,gotujemy ,mąkę cukier i żółtka (8szt) mieszamy na jednolita masę, do tego wlewamy zagotowane mleko z wanilią,bardzo dokładnie i szybko mieszamy wszytko,potem wlewamy całą masę do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania,masę przecedzamy przez sitko żeby została wanilia i ewentualne grudki,wystudzamy....na ciasto wystudzone wykładamy krem,potem układamy owoce i zalewamy zimna galaterką....schładzamy ....smacznego
Komentarze