owocowa tarta z kremem patisier

0 (0 ocen)

  • Łatwy

bardzo łatwa.....i przede wszystkim bardzo pyszna....

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 0.5 kilograma
    - żółtko jajka: 5 sztuk
    - masło: 300 gramów

    - cukier: 200 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier biały: 150 gramów
    - żółtko: 8 sztuk
    - mąka: 40 gramów

Owocowa tarta z kremem patisier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowywujemy kruche ciasto: z mąki,żółtek,masła i cukru zagniatamy ciasto,cienko rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą..nakuwamy widelcem o bciążamy przez papier np ryżem żeby nie urosło,pieczemy 20 min z obciązeniem i 10 bez obciążenia..w temperaturze 180stopni a teraz krem....do garnka wlewamy mleko i wrzucamy przeciętą laskę wanilii,gotujemy ,mąkę cukier i żółtka (8szt) mieszamy na jednolita masę, do tego wlewamy zagotowane mleko z wanilią,bardzo dokładnie i szybko mieszamy wszytko,potem wlewamy całą masę do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania,masę przecedzamy przez sitko żeby została wanilia i ewentualne grudki,wystudzamy....na ciasto wystudzone wykładamy krem,potem układamy owoce i zalewamy zimna galaterką....schładzamy ....smacznego

Komentarze

Podobne przepisy