Ciasto owocowa sztabka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i prosty deser dla najbliższych

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kostki margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    Masa jogurtowa:
    2 małe jogurty naturalne
    2 galaretki cytrynowe
    1 duży banan
    maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto owocowa sztabka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche połączyć. Zagnieść ciasto i włożyć na ok.20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na ok 3-4mm i wyłożyć nim całą formę do keksówki (łącznie z brzegami). Jeśli pozostanie trochę ciasta a to bardzo możliwe rozwałkować i wyciąć prostokąt na kształt formy. Ciasto w formie i prostokąt upiec osobno na złoty kolor. Galaretki, każdą z osobna rozpuścić w 300ml wrzącej wody, pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Do miski przelać jogurty, dodać pokrojone banany w kostkę i wymieszać by banany nie zrobiły się ciemne. Wlać tężejącą galaretkę, wymieszać i wlać do "upieczonej kruchej keksówki". Najpierw wlać połowę masy, potem ułożyć maliny a następnie wylać pozostałą masę i znów ułożyć maliny. Wstawić do lodówki do stężenia. Na stężałą masę wylać tężejącą galaretkę i przykryć upieczonym kruchym prostokątem. Wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto odwrócić " do góry dnem" i posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto to najlepiej smakuje na drugi dzień gdy jest już nawilgnięte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować