Ciasto owocowa sztabka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto kruche połączyć. Zagnieść ciasto i włożyć na ok.20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na ok 3-4mm i wyłożyć nim całą formę do keksówki (łącznie z brzegami). Jeśli pozostanie trochę ciasta a to bardzo możliwe rozwałkować i wyciąć prostokąt na kształt formy. Ciasto w formie i prostokąt upiec osobno na złoty kolor. Galaretki, każdą z osobna rozpuścić w 300ml wrzącej wody, pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Do miski przelać jogurty, dodać pokrojone banany w kostkę i wymieszać by banany nie zrobiły się ciemne. Wlać tężejącą galaretkę, wymieszać i wlać do "upieczonej kruchej keksówki". Najpierw wlać połowę masy, potem ułożyć maliny a następnie wylać pozostałą masę i znów ułożyć maliny. Wstawić do lodówki do stężenia. Na stężałą masę wylać tężejącą galaretkę i przykryć upieczonym kruchym prostokątem. Wstawić do lodówki na całą noc. Ciasto odwrócić " do góry dnem" i posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto to najlepiej smakuje na drugi dzień gdy jest już nawilgnięte.
Komentarze