Doskonały, lekki deser, nie tylko na gorące dni. To doskonały deser dla dzieci i osób dbających o linię. W sezonie przygotowuję ją ze świeżymi owocami.
2 godz. 30 min
Składniki:
- opakowanie galaretki truskawkowej,
- opakowanie galaretki z owoców leśnych lub malinowej,
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 1,5 szklanki mieszanki owoców - truskawek, malin i borówek,
- opcjonalnie łyżka cukru trzcinowego.
Owocowa pianka z galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml wody, a galaretkę z owoców leśnych (malinową) według przepisu na opakowaniu - w 500 ml.
Ostudź, pozostaw do lekkiego stężenia.
2.Owoce przebierz. W przypadku owoców mrożonych rozmróź je i osącz delikatnie na sicie, tak by zachować ich kształt.
Szklankę owoców dodaj do galaretki z owoców leśnych, wymieszaj, rozlej ją do pucharków lub dużej salaterki i odstaw do stężenia.
3.Resztę owoców pokrój na kawałki, wymieszaj z cukrem trzcinowym.
4.Jogurt naturalny ubij, dodawaj porcjami ostudzoną, tężejącą galaretkę truskawkową. Wylej na stężałą galaretkę z owcami. Ponownie odstaw do stężenia.
5.Gotowy, mocno schłodzony deser przybierz owocami w cukrze trzcinowym.
Porady
Piankę możesz także podać z kleksem bitej śmietany lub sosem owocowym.
Komentarze