Ciasto owocowa kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki i maliny wsypać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu z dodatkiem cukru. Kiedy owoce się zaczną rozpadać zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać przestudzoną cienkim strumyczkiem do truskawek z malinami. Wystudzić i połączyć ze zmiksowanego twarogiem.
2.Formę o wymiarach 21x25cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężącą masę truskawkową i wstawić do lodówki.
3.Odsączone brzoskwinie zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumyczkiem do brzoskwiń, a następnie połączyć ze zmiksowanym twarogiem.
4.Tężącą masę brzoskwiniową wylać na zastygniętą warstwę truskawkową. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Odstawić do stężenia. Kroić ciepłym nożem między herbatnikami. Smacznego!
Porady
Truskawki i maliny mogą być świeże, a w okresie zimowym mrożone.
Komentarze