Ciasto Owocowa kanapka

4.5 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Moja owocowa kanapka to rodzaj sernika na zimno z dużą ilością owoców. Dwukolorowy, zamknięty pomiędzy warstwami herbatników.

Składniki:

  • WARSTWA TRUSKAWKOWA:
    250g zmielonego twarogu
    350g truskawek
    50g malin
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka otarta z 1/4 cytryny
    2 pełne łyżki żelatyny


    WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
    250g zmielonego twarogu
    400g brzoskwiń z puszki
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka otarta z 1/4 cytryny
    1/2 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 pełne łyżki żelatyny

    ok 200g herbatników

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto owocowa kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-127g88l 1. Truskawki i maliny wsypać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu z dodatkiem cukru. Kiedy owoce się zaczną rozpadać zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Dodać sok i skórkę z cytryny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać przestudzoną cienkim strumyczkiem do truskawek z malinami. Wystudzić i połączyć ze zmiksowanego twarogiem.
  • image-1q1sy1m 2. Formę o wymiarach 21x25cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężącą masę truskawkową i wstawić do lodówki.
  • image-1p00gul 3. Odsączone brzoskwinie zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wlać cienkim strumyczkiem do brzoskwiń, a następnie połączyć ze zmiksowanym twarogiem.
  • image-1tusxbj 4. Tężącą masę brzoskwiniową wylać na zastygniętą warstwę truskawkową. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Odstawić do stężenia. Kroić ciepłym nożem między herbatnikami. Smacznego!

Porady

Truskawki i maliny mogą być świeże, a w okresie zimowym mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować