Owocowa chmurka

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kruchy spód i owoce w galaretce, to jest to co zawsze szybko znika ze stołu. Kremowa masa i chrupiąca beza to tylko dopełnienie tego cudownego ciasta.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół opakowania cukru wanilinowego
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    Galaretka z owocami:
    600 g owoców
    3 galaretki
    3 szklanki wrzącej wody
    Krem:
    500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    3 łyżki cukru pudru
    Beza z migdałami:
    3 białka, w temperaturze pokojowej
    150 g drobnego cukru do wypieków
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Owocowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

    Galaretka z owocami:
    3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z owocami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.

    Krem:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu.

    Beza z migdałami:
    Ubić białka, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

    Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

    Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić.

    Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

Porady

Wszystkie składniki do kremu muszą być dobrze schłodzone!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować