Kruchy spód i owoce w galaretce, to jest to co zawsze szybko znika ze stołu. Kremowa masa i chrupiąca beza to tylko dopełnienie tego cudownego ciasta.
2 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół opakowania cukru wanilinowego
150 g mąki pszennej
100 g masła
Galaretka z owocami:
600 g owoców
3 galaretki
3 szklanki wrzącej wody
Krem:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
Beza z migdałami:
3 białka, w temperaturze pokojowej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów
Owocowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Składniki zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.
Galaretka z owocami:
3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z owocami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto.
Krem:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu.
Beza z migdałami:
Ubić białka, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.
Formę odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.
Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Porady
Wszystkie składniki do kremu muszą być dobrze schłodzone!
Komentarze