Do kurczaka nie trzeba dużo dodawać by był idealny. Wystarczy trochę jabłek i śliwek do farszu i trochę tych samych owoców (jako dodatek do niego) oraz pyszny sos ze świeżych żurawin. Owoce fantastycznie podkreślają lekką słodycz mięsa.
2 godz.
Składniki:
kurczak:
1 kurczak ok.1,6 kg
3/4 łyżki soli
2 łyżki majeranku
1 małe jabłko
4 szt. śliwek kalifornijskich
owocowy dodatek:
4 jabłka
ok. 10 szt. śliwek kalifornijskich
sos żurawinowy:
100 g świeżej żurawiny
1/2 jabłka
2 łyżki miodu
Owocowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sól wymieszać z majerankiem, natrzeć po wierzchu.
Jabłko obrać, pokroić na grubą kostkę, dodać śliwki, nadziać kurczaka.
Włożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 i 1/2 godziny.
2.owocowy dodatek:
Jabłek obrać, podzielić na ósemki, wyłożyć na patelnię. Dodać śliwki, przykryć pokrywką, udusić.
3.sos żurawinowy:
Żurawinę umyć, przełożyć do rondelka. Jabłka drobno pokroić, dodać do rondelka, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać miód, wymieszać do jego rozpuszczenia. Krótko zmiksować blenderem.
Kaczkę podawać z duszonymi owocami i sosem żurawinowym.
Komentarze