Owoce morza z ryżem i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

Owoce morza z dodatkiem zielonego groszku, papryki i ryżu.

Składniki:

  • 800 g owoców morza (krewetki, małże, ośmiorniczki, kalmary)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    1 szklanka mrożonego groszku
    300 ml bulionu warzywnego
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
    2 łyżeczki oleju rzepakowego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżeczki sosu rybnego
    ½ łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 szklanka ryżu

Owoce morza z ryżem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce morza z ryżem i zielonym groszkiem 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kurkumę. Smażymy około 5 minut, następnie wrzucamy owoce morza, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, zalewamy bulionem. Pod przykryciem dusimy do miękkości. Następnie dodajemy, sok z cytryny, sos rybny, groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy i zostawiamy na gazie jeszcze kilka minut do ocieplenia. Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy