Tort Mojito - Orzeźwiający tort limonkowo - miętowy

4.5 (151 ocen)

Lekki, rześki i prosty w przygotowaniu tort mojito. Urzeka wyraźnym smakiem i aromatem mięty oraz limonki.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru ( najlepiej cukier drobny do wypieków)
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki powinny być w temp pokojowej.

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4 łyżki cukru pudru
    sok wyciśnięty z 1 limonki
    skórka otarta z 2 limonek
    Składniki powinny być schłodzone.

    Ponadto:
    1 słoik dżemu w kolorze zielonym ( dostępne są m.im dżem kiwi - limonka, kiwi- agrest, kiwi) lub domowej konfitury z limonek/kiwi, można także użyć lemon curd

    Naponczowanie:
    1/3 szklanki likieru limonkowego/ miętowego/ limonkowo-miętowego ( do wyboru)
    1/3 szklanki niesłodzonej, mocnej herbaty miętowej ( wystudzonej)
    kilka kropelek kropli miętowych
    1/3 szklanki soku limonkowego z kartonu lub wyciśniętego z limonek

    Dekoracja:
    1 biała czekolada starta na wiórki ( lub gotowe wiórki białej czekolady)
    limonka
    listki mięty
    stokrotki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort mojito - orzeźwiający tort limonkowo - miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce, a następnie dodawać po kolei żółtka ciągle ubijając. Mąkę i proszek przesiać. Do ubitych jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką drewnianą ( nie ubijać już mikserem). Dno tortownicy ( 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować ani nie wykładać papierem). Delikatnie wlać ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni ok 35-40 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto zrzucić w formie na podłogę z wysokości ok 40 cm i odłożyć do wystudzenia. Po ostudzeniu oddzielić nożykiem boki od formy i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem:
    Wszystkie składniki na krem przełożyć do miski i ubijać mikserem. Należy ubijać dość długo, aż do uzyskania sztywnego, gęstego kremu ( tak aby krem nie spływał z łyżki - ok 15-20 minut). Odłożyć ok 4 łyżki kremu na wykonanie dekoracji a resztę podzielić na 3 części.
  • 3. Nasączenie:
    Wszystkie składniki potrzebne do naponczowania dokładnie wymieszać.
  • 4. Na paterze układać kolejno:
    Blat biszkoptowy naponczowany 1/3 szklanki przygotowanego ponczu wysmarować połową słoika dżemu, a następnie 1/3 kremu. Wyrównać i przykryć kolejnym blatem. Naponczować 1/3 szklanki ponczu, wysmarować resztą dżemu i wyłożyć 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem, naponczować. Pozostałym kremem wysmarować wierzch i boki tortu. Z odłożonego wcześniej kremu, za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić wierz tortu rozetkami. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Odstawić do schłodzenia. Całość udekorować pokrojoną w ósemki limonką, listami mięty oraz stokrotkami. Smacznego:)

Porady

Dekoracje listami mięty i stokrotkami najlepiej wykonać przed podaniem, gdyż roślinki szybko więdną. Wierzch tortu mojito można zamiast czekoladą obsypać kokosem, płatkami migdałowymi lub startą skórką limonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować